Vuosi Teinin elämää

Vuosi Teinin elämää

 

Elettiin tammikuuta 2017. Ravintoloitsija Viljo Ravantin sähköpostiin kolahti viesti Aamusetin tutkivalta journalistilta Teemu Peltolalta. ”Mitä aiotaan Uudenmaankatu 1 suhteen?” Kiireisen ja harvasanaisen vastauksen jälkeen asia unohtui – kunnes viikkoa myöhemmin Viljo avasi päivän lehden. Taloussivuilla komeili otsikko ”Teinin tiloissa avataan uusi ravintola huhtikuussa”. Jaaha. Kyllä se ravintola nyt oli ihan oikeastikin avattava. Olihan nimetkin jo papereissa.

Haave ja visio oli jo mielessä, mutta vielä olisi muutama detalji mietittävänä. Kuten vaikkapa se, että kuka ravintolassa kokkaisi, kuka tarjoilisi. Historiallisen Juseliuksentalon tilat tarvitsisivat kattavan pintaremontin, Museokeskuksen siunauksella kuinkas muutenkaan. Kaikki – siis kaikki – kalusteet olisi hankittava. Ja niin keittiö – se pitäisi rakentaa käytännössä nollasta. Oli aika niin sanotusti kääriä hihat.

Mindi ja Petri

 

Ravintolapäällikkö ja keittiömestari löytyivät luontevasti – taitavat vanhat tutut Mindi Väätäinen ja Petri Tauriainen. Onneksi suostuivat mukaan! Molemmilta löytyi visiota ja intoa tuoda Teini tähän aikaan mitään olennaista kadottamatta. Teini on yksi Turun vanhimmista ravintoloista, joten mennyttä haluttiin vaalia. Pikkuhiljaa löytyivät myös muut etevät tekijät. Ja niin tiimi oli kasassa.

Ennen avajaisia remonttimiehillä riitti puuhaa, ja saivat veljekset Viljo ja Matti sekä isä Osmo myös osansa nikkaroimisesta. Restauroinnissa auttoivat myös Turun kaupunki ja Museokeskus. Sekä kaupungille että toki myös ravintolan väelle oli selvää, että rakennuksen ja ravintolan kulttuuriperintöä suojellaan.

Alku oli haastava, kuten aina uutta ravintolaa avatessa. Kyseessä ei ollut Viljon, Matin, eikä varsinkaan Osmon ensimmäinen kerta. Ravantit ovat perustaneet ravintolan jos toisenkin, eikä miekkosten mukaan kokemus tee prosessista sen helpompaa. Aina on edessä samat haasteet ja uskomaton urakka. Vaiva kuitenkin yleensä maksaa palkan. Niin kävi tälläkin kertaa.

Nyt tuosta tammikuisesta päivästä, jolloin asiat vauhtiin sysännyt lehtijuttu julkaistiin, on kulunut reilu vuosi. Kasvukivut ovat hellittäneet. Teini on miltei satavuotisen historiansa ajan ollut erityisesti kulttuuriväen suosiossa. Tätä kulttuurimyönteistä taustaväreilyä on haluttu pitää hengissä myös nyt uusien omistajien aikana. Teinissä on nähty musiikki- ja tanssiesityksiä, on pidetty oluttupaa keskiaikaisten markkinoiden väelle. Myös Vanhan Suurtorin joulumarkkinoita on palveltu ja glögiä tarjoiltu hytiseville joulurauhanjulistuksen seuraajille. Nyt vuorossa on myös kiinnostava yhteistyö Turun konservatorion kanssa. Konservatorion oppilaat viihdyttävät Teinin viinibaarin asiakkaita klassisella musiikilla.

Teinin pitkässä historiassa yksi vuosi on pieni askel, mutta on upeaa, että tämä mieletön matka jatkuu.

 

 

 Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.