Teinin Historia

Teinin Historia

Maamerkki turkulaisessa gastrokulttuurissa


Kun Ravintola Teini sulki ovensa vuonna 2016, joku saattoi luulla, että ravintolan taru oli jo ohi. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Keväällä 2017 Teini käänsi sivua, ravintoloitsijaperhe Ravantti tarttui mahdollisuuteen ja lähti viemään ravintolaa kohti uutta suuntaa. Nyt tarina jatkuu.

Teini on maamerkki turkulaisessa gastrokulttuurissa, yksi kaupungin ensimmäisistä kellariravintoloista. Ravintolan juuret ulottuvat aina vuoteen 1924, jolloin ravintola avasi ovensa ensimmäistä kertaa. Tuolloin ravintolan nimi oli Hansa. Paikka oli varsin moderni, jopa poikkeuksellinen tuttavuus täkäläisessä ravintolatarjonnassa.

Ravintolasta tuli oitis taiteilijapiirien kantapaikka, ja kävipä niinkin, että Turun Taiteilijaseura perustettiin samaisessa salissa. 1940-luvulla, jolloin ravintolaa kutsuttiin jo Teiniksi, paikan ottivat omakseen yliopistopiirit. Sanotaan, että akateemisen väen ravintolaan on alkujaan johdattanut Wäinö Aaltosen ”Genius ohjaa nuoruutta” -veistos, jonka tulkittiin osoittaneen Teinin suuntaan.

Vuonna 1963 ensimmäinen luku ravintolan historiassa päättyi, ja tiloissa alkoi toimia poliisilaitoksen löytötavaratoimisto. Samaisen löytötavaratoimiston mukaan on nimetty Teinin sisarravintola, viereisissä kellaritiloissa palveleva Gastropub Löytö. Poliisivoimien palveluksessa toimittujen vuosikymmenien jälkeen tilat vapautuivat, ja ne entisöintiin alkuperäiseen muotoonsa. Teini palasi juurilleen ravitsemustehtävien pariin vuonna 1993.

Keväällä 2017 uudistunut Teini palvelee tuoreella otteella perinteille kumartaen. Täysin uusittu sisustus on sopusoinnussa museoviraston suojelemien arkkitehtonisten aarteiden kanssa.* Keittiökin on läpikäynyt uusien omistajien myötä täydellisen muodonmuutoksen. Nyt ravintolan sydämessä hehkuu aito puuhiiligrilli. Uutuutena on myös salin yhteydessä palveleva viinibaari, jota henkilökunta kutsuu leikkisästi ”Murkuksi”.

Viettelevät klassikkoannokset ja historiallisen Juseliuksentalon nostalginen tunnelma tarjoavat ainutlaatuiset puitteet, joissa voi pysähtyä nauttimaan elämästä periturkulaiseen tapaan.

*Kysy kuriositeeteista vaikka henkilökunnaltamme. Voit vaikka avata keskustelun kysymällä, miksi ikkunan viereisessä maalauksessa on kissankokoinen aukko.